Dorost doma propadl

Dorost doma propadl

TJ Slavoj PEZAG Třešť – TJ Slovan Kamenice nad Lipou 1 : 5 (1 : 3)

Začátek zápasu našim „nadějím“ vůbec nevyšel. V úvodních 5-ti minutách si dvakrát za naší obranu zaběhl nejlepší hráč hostí Filípek a tváří v tvář našemu gólmanovi nezaváhal. O deset minut později se řítil na naší branku potřetí. Tentokráte ovšem místo zakončení přihrál a bylo to 0 : 3. Tímto gólem se hosté uklidnili a nechali chvíli hrát také domácí. Ti se postupně dokázali dostat před branku soupeře, ale bez přesného zakončení. Mezi tři tyče se postupně nedokázali vtěsnat střely Fencíka, Havlíčka ani Herknera. Ve 40. minutě vymyslel Vrátil nádhernou přihrávku na nabíhajícího Havlíčka a ten nadvakrát překonal hostujícího gólmana 1 : 3. Mimochodem pro něj to byla už 10. trefa v sezóně (z 16-ti branek našeho týmu) a dál vévodí tabulce střelců celé soutěže.

Druhý poločas začal stejně jako ten první. Po rychlém protiútoku hosté zvýšili své vedení už na 1 : 4 a i nadále nepouštěli domácí na dostřel vlastní branky. Do konce zápasu se obraz hry už nezměnil. Naše obrana působila nejistým dojmem, ze záložníků snesl přísnější měřítko jenom Matěj Havlíček a útočník Petr Herkner to měl vepředu sám proti urostlým stoperům soupeře těžké. Hrstka přihlížejících diváků se „pronudila“ až k závěrečnému hvizdu. Za zmínku snad jenom stojí červená karta pro našeho obránce Petra, za stažení za dres unikajícího hostujícího útočníka.

Tento zápas určitě přidělal trenérskému duu V+V (Vonka + Vonka) na čele mnoho vrásek. Je pravda, že chyběli pro zranění dva klíčoví hráči stoper Novotný a levé křídlo Vávrů, ale fotbal hraje celá jedenáctka. Navíc je možné v průběhu zápasu využít až 5-ti střídání. Proč této možnosti nevyužít. Chápu, že na lavičce tentokrát seděli pouze Ondra Konečný (starší žák), Adam Prycl a Tomáš Brychta (oba loni ještě starší žáci), ale proč si nemohli alespoň 20 minut zahrát, když o vítězi již bylo prakticky rozhodnuto. Zvláště poslední jmenovaný by si to zasloužil. Vždyť se nechal přemluvit k fotbalu po dlouhé odmlce (v mladších žácích hrával výborně a nastupoval i za starší). Myslíte si, že když proseděl 90 minut na lavičce náhradníků, že ještě někdy přijde? Pochybuji.

A ještě jedna otázka na duo V+V. Nebylo by vhodné v průběhu zápasu kluky na hřišti trochu vyhecovat, nabudit, nažhavit  apod.? Pochválit hráče za dobrou přihrávku, vyčinit jim za chybu, zkrátka s nimi komunikovat. Je sice pravda, že současným trendem u mládeže je, nechat kloučky hrát a samostatně se rozhodovat a rozvíjet tak jejich kreativitu, ale tihle už jsou téměř dospělí. A co si budeme povídat, oni i ty děti potřebují slyšet, že tam ten trenér je a že s nimi tím zápasem žije. Tolik nejenom můj názor.

Branka Třeště: 40. Havlíček Matěj

Sestava: Svoboda – Mika, Pešta, Vrátil, Petr – Machač, Fencík, Widerlechner, Havlíček, Blaško – Herkner – na střídání byli připraveni, ale do hry nezasáhli: Konečný, Prycl a Brychta