Bod z venku se počítá

Bod z venku se počítá

TJ Sokol Štoky – TJ Slavoj Třešť

1 : 0 (2 : 2)

V sobotu 14. října 2023 se v rámci 11. kola I. třídy Kraje Vysočina sk. A představili fotbalisté Slavoje na hřišti Sokola Štoky. K tomuto utkání s týmem pro nemoc neodcestoval stoper Míra Svoboda a k dispozici ještě nebyl ani defenzivní štít Tomáš Fencík. Do stoperské dvojice se tak k mladému Adamovi Novotnému postavil další dorostenec Dušan Lovětínský a na pozici tzv. šestky se podruhé v řadě představil kapitán týmu Michal Tausch.

Otázkou bylo, jak si mladá stoperská dvojice Třeště poradí s ofenzivní silou Sokola a především zda dokáže uhlídat domácího kapitána Žilu. První vážnější šanci si vytvořili domácí hráči už v 10. minutě. Žila postupoval středem hřiště k hostující brance a těsně před šestnáctkou posunul míč doleva na dobře nabíhajícího Folejtara. Křídelní hráč Sokola zakončoval z první, ale Filip Daněk dokázal jeho tvrdou střelu vyrazit. Ve 14. minutě si za obranu domácích naběhl Matyáš Kříž, ale pas od Kubáta přišel o vteřinu později a pomezní rozhodčí útočníkovi Slavoje odmával ofsajd. Ve 23. minutě se z levého křídla dostal do pokutového území Šimek, ale místo přihrávky na některého z nabíhajících spoluhráčů volil překvapivou střelu na bližší tyč. Tu však dokázal obránce zblokovat a gólman tak zasahovat nemusel. Ve 31. minutě se od rohového praporku protáhl kolem Novotného do vápna Žila, kde po kontaktu se stoperem Slavoje upadl a sudí bez váhání ukázal na penaltový puntík. Míč si postavil sám faulovaný a bezpečně pokutový kop proměnil. K žádnému dalšímu vážnějšímu ohrožení soupeřovi branky už nedošlo, a tak do kabin odcházeli o gól spokojenější domácí fotbalisté.

První příležitost skórovat po změně stran měli hosté. V 50. minutě se po křížném pasu Kubáta řítil na soupeřovu branku z pravého křídla Hrabovskyi, ale přízemní střelou trefil pouze boční síť Wasserbauerovi branky. Z protiútoku zakončoval Pernička, ale Filip Daněk dokázal míč vytlačit nad svou branku. O chvíli později ztratil u půlící čáry míč Matyáš Kříž. Karlík se protáhl kolem obránce Jonáka až k brankové čáře a poslal míč před branku přesně na Žilu. Kanonýr a kapitán Sokola si s nabídnutou šancí poradil. Ač v sevření dvou protihráčů, dokázal míč na dlouhou nohu protlačit za záda Daňka 2:0. Ani za tohoto nepříznivého stavu se však hosté nevzdávali a dál se snažili překonat kompaktní obranný blok domácího celku. Obrovskou příležitost měl v 59 minutě po přihrávce Šimka Mareš, ale na dlouhou nohu nedokázal přelobovat vybíhajícího gólmana. Následnou dorážku Hrabovského hlavou pak dokázal na brankové čáře odvrátit stoper domácích. Po hodině hry poslal ze středového kruhu Matyáš Kříž mezi dvojicí stoperů míč přímo na nabíhajícího Borovského. Křídelní hráč Slavoje ukázal chladnou hlavu, obešel vybíhajícího gólmana a poslal míč do odkryté branky 2:1. Na vyrovnání zbývalo hostujícímu celku ještě dostatek času. Fanoušci a hráči Slavoje si na něj museli počkat až do závěrečných minut. Tři minuty před koncem totiž i hosté dostali výhodu pokutového kopu. Ten sice nasměřoval Hrabovskyi do břevna, ale v následné skrumáži se nejlépe zorientoval Lovětínský a nekompromisně jej uklidil do sítě. Ze hřiště soupeře si tak fotbalisté Slavoje odváží cenný bod.  

Video ze zápasu můžete shlédnout na YouTube kanále Štok zde.

Branky: 31. (p.k.) a 53. Žila Jan – 64. Borovský Ondřej, 88. Lovětínský Dušan

Rozhodčí: Rosický Pavel – Dvořák Miloš, Beneš Jiří

ŽK: 0:2

Sestava: Daněk F. – Jonák, Lovětínský D. ml., Novotný A., Kubát – Borovský (89. Budíček), Tausch, Mareš, Kříž Mat., Hrabovskyi – Šimek (64. Svoboda P.)