Bitva o naději

Bitva o naději

TJ Slavoj Třešť – TJ Sokol Štoky

3 : 2 (3 : 0)

Souboj týmů krčících se na samém chvostu průběžné tabulky I. A třídy skupiny A byl k vidění v neděli 16. května od 16:30 hod. na fotbalovém stadionu v ulici Josefa Hory v Třešti. Fotbalisté A-týmu místního Slavoje v něm přivítali mužstvo Sokola Štoky a pokud chtěli živit alespoň teoretickou naději na záchranu v soutěži, museli bezpodmínečně svého rivala porazit.

Vstup do utkání měli daleko lepší hosté. Už ve 2. minutě napřáhl z uctivé vzdálenosti ke střele Žáček, ale Kousal v brance Slavoje byl u své levé tyčky včas a dokázal míč odvrátit na rohový kop. Po něm následoval závar před domácí brankou a další dva skvělé zákroky Kousala. Teprve poté se ke slovu dostali domácí. Ve 4. minutě po přiklepnutí Mat. Kříže zakončoval v dobré pozici Šimek, ale Kubát v hostující bráně dokázal pravačkou míč vykopnout. Skóre se poprvé měnilo v 8. minutě. Dlouhý pas Lovětínského dokázala obrana Štoků odvrátit pouze do autu. Pro míč vhozený Tauschem si z druhého křídla seběhl Šimek prosmýkl se kolem stopera a předložil míč Herknerovi, který jej pouze pravou placírkou usměrnil za záda Kubáta. Ve 33. minutě vybojoval u rohového praporku soupeře Mat. Kříž a posunul na nabíhajícího Tausche. Kapitán Slavoje namísto střely volil přihrávku na tísněného Herknera, který míč netrefil. Za ním dobíhající Šimek již však ano a rozjásal více než stovku domácích příznivců podruhé. O tři minuty později nejprve hlavičkoval hostující Prokš mimo tři tyče Kousalovy branky. Vzápětí po rozehrávce poslal dlouhý pas na nabíhajícího Herknera Svoboda. Útočník Třeště si míč píchl mezi stopery, utekl jim a z úhlu prostřelil vybíhajícího Kubáta potřetí.

Po změně stran si první brankovou příležitost vytvořili domácí. Po centru Kubáta zakončoval hlavou nepokrytý Mareš těsně nad soupeřovu branku. V 55. minutě využil zaváhání v rozehrávce Slavoje Karlík. Následovala přihrávka mezi stopery na Žáčka. Šikovný útočník Sokola se s míčem rychle otočil a střelou na přední tyč nedal Kousalovi šanci. V 64. minutě se po autovém vhazování Šimka a střele Herknera k dorážce tlačil Mareš. Jeho pokus však skluzem zblokoval obránce Štok. Chvíli na to hledal přízemním centrem Borovský ve vápně Herknera. Jeho střela v tísněné pozici z pádu se však mezi tři tyče nevešla. A tak udeřilo na druhé straně. Po dlouhém míči na obranu se na Kousalovu branku řítil hostující Prokš, kterého dobře křižoval Svoboda. Hráč Sokola však vpádu přesto dokázal zakončit a vymetl pravou šibenici domácí brány. Hosté nabuzení kontaktní brankou se tlačili za vyrovnáním. Ale šance přišla na opačné straně hřiště. Dlouhý míč od střídajícího L. Kříže sklep Herkner na Mat. Kříže a ten následně vyslal na zteč Šimka. Křídelník Slavoje však ve 100% šanci selhal a trefil ležícího Kubáta. V 80. minutě se vydal z vlastní poloviny na výlet střídající obránce L. Kříž. Po levém křídel prošel až k soupeřově šestnáctce a zakončil těsně vedle bližší tyče. Frustrace hostí vyústila v hrubý faul Štefáčka, který bez snahy hrát míč skluzem dojel L. Kříže a po zásluze obdržel od hlavního rozhodčí druhou žlutou a předčasně odešel do sprch. Slavoj tak těsné vítězství uhájil a živí byť jen teoretickou šanci na záchranu.

trenér Ondřej Lacina k utkání: 

Jsem rád, že jsme dnešní zápas zvládli a urvali tak 3 důležité body do tabulky. Dneškem pro nás mohlo dá se říct vše skončit, už by jsme pomalu neměli ani o co hrát, takto jsme si vykřesali ještě alespoň nějakou naději a motivaci do nejbližších zápasů. Když se teď ale zpětně ohlédnu za tím zápasem, nebylo to vůbec snadné, soupeř na nás hned od prvních vteřin vlítl a v jejich úvodním tlaku nás tam skvěle podržel Jirka Kousal, který chytl dvě, tři tutovky, kde kdybychom dostali první gól, tak by se zápas mohl vyvíjet úplně jinak. Naštěstí jsme toto přečkali a od nějaké páté minuty jsme již převzali iniciativu, vzadu jsme si to nekomplikovali a směrem dopředu jsme byli konečně taky trochu efektivní alespoň co se prvního poločasu týče. Hodně nám pomohli kluci, co nám na úkor velké marodky přišli pomoct z béčka (Dušan Lovětínský a Petr Herkner). Dušan nás po celý zápas z pozice stopera zásoboval skvělými balóny a Peťa nahoře slušně zaměstnával obranu soupeře jeho rychlostí a dravostí… K tomu všemu ještě přispěl dvěma góly, takže svoje si splnil na jedničku, ale celkově celý tým dnes táhl za jeden provaz a první poločas jsme výsledkově zvládli velmi dobře. V druhém poločase jsme hned z kraje měli další dvě velké šance a v tu chvíli věřím, že kdyby jsme alespoň jednu z těch šancí proměnili mohlo být téměř po zápasu. Jenže naopak soupeř udeřil, začal se tlačit dopředu, vytěžili z toho 2 góly a rázem byl zápas zase otevřený. U nás v tu chvíli nastal chaos a do poslední vteřiny jsme museli bojovat o výsledek. Výborně nás v těžkých chvílích podržel brankář a důležité body dnes naštěstí zůstaly doma.

Záznam celého utkání můžete shlédnout na našem YouTube kanálu zde.

Branky: 8. a 36. Herkner Petr, 33. Šimek Jakub – 55. Žáček Daniel, 67. Prokš Martin

Rozhodčí: Šetek Jiří – Tomšů Václav, Půlpán Ondřej

ŽK: 1:3

ČK: 0:1

Sestava: Kousal – Kubát (71. Kříž L.), Svoboda J., Lovětínský D., Tausch – Šimek, Novotný A. (81. Budíček), Mareš, Borovský (71. Jonák) – Kříž Mat., Herkner